Košarkaški klub “Bratstvo” iz Savskog Marofa osnovan je 1980. godine u okviru SD “Bratstvo” na inicijativu grupe entuzijasta (Marijan Filipčić, Mirko Hribar, Mirko Lacković, Ivica Hribar i drugi) sa željom da se oformi muška košarkaška ekipa.
Sve je započelo krajem ljeta 1979.  kada je Marijan Filipčić pokrenuo ideju košarkaškog kluba angažiravši za trenera ekipe velikog košarkaškog zaljubljenika tada srednjoškolca  Branka Gregurića koji je čitave dane provodio, zajedno sa bratom Ivicom na dvorištu kod željezničke stanice bacajući loptu po košu. Za trenera koji će ga podučavati trenerskom poslu doveden je Željko Pavličević koji je tada radio kao pomoćni trener Mirku Novoselu u Ciboni, a kasnije  kao trener Cibone i splitskog košarkaškog kluba POP 84 osvojio je kup europskih prvaka. Trener Branko Gregurić počeo je sa treninzima  u jesen 1979. sa polaznicima košarkaške selekcije u OŠ “Ivana Brlić – Mažuranić”, a ubrzo su se počeli prikupljati srednjoškolci koji će činiti kostur buduće ekipe KK “Bratstvo” iz Savskog Marofa. Valja napomenuti da su svi igrači bili iz mjesta tadašnje općine Zaprešić. U proljeće 1980. kada je vanjsko igralište bilo u završnoj fazi izgradnje osnovana je osnivačka skupština KK “Bratstvo”. Za predsjenika kluba izabran je Matija Ivšić,  tajnika kluba  Darko Ružić i blagajnik kluba Nikola Gregurić. Nabavljene su pomične konstrukcije s koševima čije će se mrežice prvi puta zatresti na otvorenju igrališta 06.06.1980. godine. Otvorenju vanjskog igrališta uveličalo je gostovanje zagrebačke Cibone, čiji su juniori odigrali prijateljsku utakmicu protiv novoformiranog KK “Bratstva”. Prvu prvenstvenu utakmicu KK “Bratstvo” odigrao je 17.05.1980. godine u Petrinji. Kao  treneri u KK “Bratstvo” radili su Branko Grgurić, Igor Gulam, Zvonko Šilović, Zvonimir Nusmol…dok su  kao treneri mlađih selekcija  radili Bernard Ivšić, Srećko Margetić…Od igrača koji su obilježili KK “Bratstvo ” treba izdvojiti Ivicu Gregurića, Dragu Kramarića, Bernarda Ivšića, Nenada Legana, Miroslava Gulama, Stjepana Gulića, Kristijana Vukičevića, Davora Jurića, Krešu Hrgara, Krešu Margetića, Tomislava Jančića, Zdravka Novoseleca, Zlatka Živodera, Igora Spehnjaka, Sinišu Debogovića, Dalibora Krčelića, Nenada Kramarića, Miroslava Pernara, Tomislava Kablara i mnoge druge. Klub je u svojoj povijesti pamtio  svoje uspone i padove, a 1991. godine se ugasio i prestao sa djelovanjem.

pkosarka pkosarka41 pkosarka40 pkosarka39 pkosarka35 pkosarka37 pkosarka36 pkosarka38 pkosarka34 pkosarka33 pkosarka32 pkosarka31 pkosarka23 pkosarka24 pkosarka25 pkosarka22 pkosarka21 pkosarka20 pkosarka19 pkosarka14 pkosarka15 pkosarka16 pkosarka18 pkosarka10 pkosarka11 pkosarka12 pkosarka13 pkosarka09 pkosarka08 pkosarka07 pkosarka05 pkosarka03 pkosarka04